Blog

Çocuklarda bağışıklık nasıl güçlendirilir?

Çocuklarda bağışıklık nasıl güçlendirilir?

Çocuklarda güçlü bağışıklığın önemi

Çocuklar, annelerinden aldıkları, enfeksiyonlara neden olan mikroplara karşı bir miktar koruma sağlayan doğuştan gelen bir bağışıklık tepkisi ile doğarlar. Emzirme anneden antikor almayı mümkün kılar ve bu da çocuğun bağışıklığını güçlendirir. Ancak emzirmenin kesilmesinden sonra, yıllar geçtikçe bağışıklık sisteminin, kazanılmış bağışıklık tepkisini tam olarak oluşturabilmesi ve yaratabilmesi için gelişmeye devam etmesi gerekir. Ancak bu şekilde çocukların bağışıklığının tam olarak gelişmesiyle birlikte bağışıklık sistemi tüm patojen mikroorganizmalara karşı etkili koruma, enfeksiyonların zamanında önlenmesi, hastalıkların kontrolü ve vücudun mikroplardan, toksinlerden ve yabancı bileşenlerden temizlenmesi ve zamanında geri dönüşümü sağlayabilecektir.

Çocukların bağışıklığının gelişimi

Bağışıklık fonksiyonunun gelişimi, yeni doğmuş bebeğin annenin doğum kanalından geçip çocuğun cildiyle temas ettiği, bebeğin bağırsaklarını dolduran ve bebeğin bağırsaklarını dolduran probiyotik bakterileri edindiği doğum anında başlamalıdır. savunmaların geliştirilmesi. Ayrıca emzirmeyle birlikte bebek, anneden mikroorganizmalara karşı yeni koruma sağlayan ve bağışıklığı güçlendiren antikorlar olan immünoglobulinleri alır. Aşılama ve bakterilere, virüslere ve diğer mikroplara kademeli olarak maruz kalma, çocukların bağışıklığının büyümeye devam etmesini, sürekli öğrenmesini ve gelişmesini sağlayarak bulaşıcı ajanlara karşı spesifik, hedefe yönelik bir yanıt oluşturur. Bu dönemde farklı bağışıklık hücrelerinin gelişip uzmanlaştığı ve doğru bağışıklık tepkisinin geliştiği timus göğüs bezinin gelişimi büyük önem taşıyor.

Çocukların bağışıklık sistemini etkileyen faktörler

Çocukların bağışıklığının gelişimini etkileyen çeşitli faktörler vardır ve bunların en önemlileri genetik ve kalıtsal faktörler, yiyecek, yani çocuğun beslenmesi, fiziksel aktivite, hijyen, düzenli uyku ve soğuk aylarda özellikle önemli olan yeterli beslenme desteğidir (sonbahar ve kış).

Genetik ve kalıtsal faktörler

Her çocuk bağışıklık fonksiyonunun bir kısmını ebeveynlerden alır. Bağışıklık tepkisinin nasıl oluşacağı kapasitesi öncelikle genetik yatkınlığa bağlıdır ve kalıtsal yönlere bağlı olarak, koruma ve bağışıklık fonksiyonunun tam olarak gelişmesi için ebeveynler ve doktorlar ek bir teşvik sağlamalıdır.

Gıda ve diyet

Emzirme döneminin bitiminden sonra besinler çocuğun bağışıklığının gelişmesinde anahtar rol oynar. Çocukların beslenmesi, bağışıklık hücrelerinin ve antikorların gelişimi için gerekli olan optimal protein alımının yanı sıra, bağışıklık hücrelerinin işlevi için gerekli olan mikro besinler, mineraller ve vitaminler ile iyi antibakteriyel ve antiviral koruma sağlamalıdır.

GIDALARIN ÇOCUK BAĞIŞIKLIĞINA ETKİSİ

Gıdanın çocukların bağışıklığının gelişiminde önemli bir etkisi vardır. Çocuğun beslenmesinde temel besinlerin bulunmaması, bağışıklık sisteminin gelişimini yavaşlatıp devre dışı bırakacak ve enfeksiyonlara karşı korumayı azaltacaktır. Aşırı şeker alımı da bağışıklık fonksiyonunu azaltır, diğer taraftan birçok mineral ve vitaminin sağlanması da çocuğun bağışıklığının güçlenmesine katkı sağlayacaktır.

ÇOCUKLARDA BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN HANGİ BESİN FAYDALIDIR

Bakteri ve virüslere karşı güçlü bir savunma için beslenme, bazı ürünlerin sindirimi için gerekli olan ısıl işlem dışında, çok yönlü gıdaların, doğal intergal formda, işlenmeden alınması anlamına gelir. Bu da kaliteli, yerli et, süt ve yumurta, çavdar, bol meyve ve sebze, kuruyemiş, baklagiller ve tam tahılların tüketilmesi anlamına geliyor.

Kişisel hijyen ve çevre

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için en önemli faktörlerden biri kişisel hijyenin sağlanmasıdır. Virüsler ve bakteriler vücudumuza girmek için fırsat ararlar ve bunun en kolay yolu kirli ellerin ağzımıza, burnumuza veya gözlerimize dokunmasıdır. Kişisel hijyen, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için edinmemiz gereken basit bir alışkanlıktır. Eve girildiğinde ve özellikle her yemekten önce ellerin düzenli ve iyice yıkanması ve vücudun yıkanması mikropları dışarıda tutmaya yardımcı olan alışkanlıklardır.

Fiziksel aktivite ve spor

Fiziksel aktivite ve spor birçok yönden çocuğun gelişimini destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolaşımı korur, bakteri veya virüslerin solunum yollarına ve akciğerlere girmesini önlemeye yardımcı olur ve hem kırmızı hem de beyaz kan hücrelerinin işlevini uyarırlar.

Çocukların bağışıklığını güçlendirmek için pratik ipuçları

Aşağıdaki ipuçları pratikte çocukların bağışıklığının daha kolay güçlendirilmesine yardımcı olur:

  • Anne sütü her bebek için en iyi besindir ve 2 yaşına kadar çocukların bağışıklığına önemli katkı sağlar.
  • Katı gıdalara geçişle birlikte, tüm önemli besin gruplarından çeşitli ve kaliteli gıdalarla beslenmeye dikkat edin, sağlıksız atıştırmalıklara ve şeker ilaveli ürünlere dikkat edin ve çocuğun düzenli olarak su içmesini sağlayın.
  • Besin takviyesi olarak da vermeniz gereken vitamin ve mineralleri, özellikle C, D vitamini ve çinko mineralini unutmayın.
  • Çocukların hayatlarında düzen, düzenli yemek, düzenli ve kaliteli uyku olmalıdır.
  • Çocuğunuzu düzenli olarak ve yaşına uygun şekilde egzersiz yapmaya teşvik edin.
  • Probiyotikleri bağırsaktaki iyi bakterilerin sayısını ve çeşitliliğini arttırmak için takviye olarak kullanırsınız, çocukların bağışıklığı için önemlidirler.

Hastalıkları önlemek için profilaktik önlemler

Aşağıdaki önleyici tedbirler kendinizi korumanıza ve hastalıkları daha etkili bir şekilde önlemenize yardımcı olacaktır.

  • Yiyecekleri güvenli bir şekilde kullanın ve hazırlayın. Yiyecekler bakteri taşıyabilir.
  • Özellikle yemeklerden önce ellerinizi düzenli olarak yıkayın.
  • Sık kullanılan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.
  • Hasta olduğunuzda çocuğunuzun önünde bir mendile veya koluna öksürün ve hapşırın veya maske takın.
  • Kişisel eşyaları paylaşmayın.
  • Aşı olun.
  • Vahşi hayvanlara dokunmaktan kaçının.
  • Hasta olduğunuzda evde kalın.

Dengeli gıda ve takviyeler

Dengeli bir beslenme, çocukların bağışıklığını güçlendirmenin temelidir, ancak bu diyet her zaman gerekli besinleri, özellikle de çocuklarda bağışıklık tepkisinin gelişimi için gerekli olan spesifik mikro besin maddelerinin yeterli konsantrasyonlarını sağlayamaz. Diyetin yapamadığı şeyleri kolaylıkla tamamlayacak olan besin takviyeleri tam da bu noktada imdada yetişiyor. Takviye alarak gerekli mineralleri, vitaminleri, probiyotikleri ve çocuğun bağışıklığını güçlendirmeye yardımcı olacak diğer önemli unsurları kolayca yenileyebilirsiniz.

TAKVİYE VE VİTAMİNLERİN FAYDALARI

Bitkisel özler, probiyotikler, bitki lifleri, mineraller ve antioksidanlar gibi vitaminler ve besin takviyeleri, çocukların bağışıklığını güçlendirmede sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Bunları kullanarak çocuğun gerekli C, D vitamini, çinko, multivitamin konsantrasyonlarını veya arı sütü, aloe jeli, propolis gibi mikroplara karşı korumayı güçlendiren ve doğru gelişimi sağlayabilen bazı doğal ilaçları almasını sağlayacaksınız.

Çocukların bağışıklığı için uykunun önemi

Uyku vücudun kendisini enfeksiyonlardan korumasına yardımcı olur. Ayrıca uyku eksikliği bağışıklık savunmamızı zayıflatabilir. Uyku eksikliği aynı zamanda bağışıklık sistemimizin düzenli çalışmasını da bozarak hastalıklara karşı daha duyarlı olmamıza neden olur.

Çocukların spora olan ihtiyacı

Düzenli olarak hareket eden ve spor yapan çocuklarda serotonin gibi bağışıklık sistemini harekete geçiren hormonların salınımı artar. Bu bağışıklık sistemini güçlendirir ve yeme ve uyku şeklinizi iyileştirir.

Özet

Çocukların bağışıklığı doğumdan itibaren gelişir. Listelenen tavsiyelere uyun ve beslenmeye ve bağışıklık savunması, çocukların bağışıklığının gelişimi ve güçlendirilmesi için hayati önem taşıyan mevcut besin ihtiyaçlarını tamamlayacak kaliteli takviyelerin kullanımına özellikle dikkat edin. Yeterince dikkatli olmadıysanız, iyi alışkanlıklar edinmek ve çocuğunuzun iyi gelişmiş ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip bir yetişkine dönüşmesine yardımcı olmak için asla geç değildir.